Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Μεταπτυχιακοί φοιτητές «αναβαθμίζουν» τη Θεσσαλονίκη


Οι προτάσεις τους παρουσιάζονται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εκατό μεταπτυχιακοί φοιτητές που φοίτησαν στο Διατμηματικό πρόγραμμα του τμήματος Αρχιτεκτόνων, της Πολυτεχνικής και Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ από το 2003 έως σήμερα, προτείνουν σχέδια για την αναβάθμιση και διαμόρφωση χώρων του αστικού και περιαστικού τοπίου της Θεσσαλονίκης μέσα από την οπτική της περιβαλλοντικής προστασίας, την κοινωνική χρησιμότητα, τα ανθρώπινα βιώματα και την τοπική ιστορία.


Από το σύνολο των ερευνών και διατριβών των μεταπτυχιακών φοιτητών επελέγησαν οι 100 αντιπροσωπευτικότερες, οι οποίες θα παρουσιάζονται σε έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ) της Θεσσαλονίκης, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της πόλης (1912).

Μεταξύ των σχεδίων αυτών περιλαμβάνεται η ανάπλαση και διαμόρφωση του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης - εκτός από τα τμήματα που έχουν ήδη διαμορφωθεί ή διαμορφώνονται σύμφωνα με τον διαγωνισμό ανάπλασης της παραλίας - και συγκεκριμένα του τμήματος γύρω από το Μέγαρο Μουσικής, διαμορφώσεις δημόσιων χώρων, όπως πάρκα και δίκτυα πρασίνων. «Στις προτάσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών λαμβάνονται υπόψη ζητήματα αποκατάστασης και προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και χρησιμότητας για την κοινωνία και τους κατοίκους που ζουν γύρω από τις συγκεκριμένες περιοχές» ανέφερε η διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος «Αρχιτεκτονική Τοπίου» του ΑΠΘ, καθηγήτρια Μαρία Ανανιάδου-Τζημοπούλου.

Έτσι για παράδειγμα, στις αναπλάσεις πάρκων περιλαμβάνονται οι χώροι γύρω από τον Άγιο Δημήτριο με άξονα διαμόρφωσης μέχρι την Αγία Σοφία και την πλατεία Αριστοτέλους, η Δημητρίου Γούναρη (πλατεία Ναυαρίνου) μέχρι την Ροτόντα, όπου προβλέπονται κατάλληλες φυτεύσεις για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, τρόποι εξοικονόμησης νερού και ήπιες επεμβάσεις έργων, αλλαγές δαπέδων ή φωτισμών κ.α. «Πρόκειται για παρεμβάσεις συμβατές με τις χρήσεις και την λειτουργία της πόλης, που είναι εφαρμόσιμες, χωρίς μεγάλο κόστος και κυρίως με ευκολία συντήρησης, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο» διευκρίνισε η κ.Τζημοπούλου.

Σε άλλες εργασίες προτείνεται η δημιουργία δικτύων πρασίνου, με πεζοδιαδρομές και ποδηλατόδρομους, κυρίως σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς και επεμβάσεις σε χώρους δημόσιων δραστηριοτήτων όπως οι αυλές σχολείων και του πανεπιστημίου, ακάλυπτοι χώροι με φυτεμένα δώματα και όψεις κτιρίων.

Παρόμοιες αποκαταστάσεις προτείνονται για τους λεγόμενους υπολειμματικούς χώρους, αυτούς δηλαδή που έχουν εγκαταλειφθεί, σφραγιστεί ή αλλάξει χρήση, όπως πρώην στρατόπεδα, βιομηχανικοί ή εκθεσιακοί χώροι, χείμαρροι κλπ, αλλά και για αποκαταστάσεις ή χρήσεις στο περιαστικό τοπίο, όπως γύρω από την περιφερειακή οδό, τάφρους και νταμάρια στο Ασβεστοχώρι. Περιβαλλοντικές αποκαταστάσεις προβλέπονται και σε προστατευόμενες περιοχές, όπως στην γύρω από την Κορώνεια περιοχή, στο μεγάλο Έμβολο του Αγγελοχωρίου, στην δυτική παράκτια ζώνη και στον ποταμό Εχέδωρο.

Η έκθεση λειτουργεί κατά τις μέρες και ώρες: Τρίτη - Πέμπτη - Σάββατο: 10:00 - 18:00. Τετάρτη: 10:00 - 22:00. Παρασκευή: 10:00 - 19:00. Κυρiακή: 11:00 - 15:00.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου είναι το μοναδικό που λειτουργεί στην Ελλάδα και είναι αναγνωρισμένο πανευρωπαϊκά και διεθνώς.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: