Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

«Οι βιαιοπραγίες αναιρούν την αρχή του δημοκρατικού διαλόγου»


Γνωμοδότηση του ΕΣΡ για την επίθεση Κασιδιάρη στις εκπροσώπους του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα μετά το περιστατικό βιαιοπραγίας στελέχους της Χρυσής Αυγής σε βάρος των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής.


«Οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί μπορούν να οργανώσουν συζητήσεις με επιμέρους ομάδες των πολιτικών κομμάτων ούτως ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα. Από καμιά διάταξη του Συντάγματος και των νόμων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αποκλεισμός, από τη συζήτηση, οιουδήποτε κόμματος που συμμετέχει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012» σημειώνεται στη γνωμοδότηση του ΕΣΡ.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, δήλωσε πως ο κάθε σταθμός πρέπει να λαμβάνει μέτρα που να υποστηρίζουν την νηφαλιότητα. «Αν υπάρχει εκτροπή, μπορεί να προβαίνει σε διαφημιστικό διάλειμμα» σημείωσε και πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη εκπομπή θα εξετασθεί στο σύνολό της.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΕΣΡ «κατά το άρθρο 3 της υπ' αρ. 11895/2012 απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας, η ΕΡΤ και οι ενημερωτικοί ιδιωτικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης εθνικής περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας έχουν την υποχρέωση να οργανώνουν τρεις τουλάχιστον αυτοτελείς συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 μετά την ανακήρυξή των από τον Άρειο Πάγο. Δεν επιβάλλεται η οργάνωση των συζητήσεων με ταυτόχρονη παρουσία εκπροσώπων όλων των πολιτικών κομμάτων».

«Η υποχρέωση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών εκπληρώνεται δια της οργάνωσης των συζητήσεων και της κλήσης των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, ανεξαρτήτως ανταποκρίσεως ή μη αυτών. Οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν την υποχρέωση να λάβουν μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των συζητήσεων» προστίθεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Η γνωμοδότηση του Συμβουλίου καταλήγει: «Το ΕΣΡ κρίνει σκόπιμο να επισημάνει ότι βιαιοπραγίες και προσβολές της προσωπικότητας σε βάρος πολιτικών προσώπων αναιρούν την αρχή του δημοκρατικού διαλόγου, πολύ περισσότερο όταν πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια εκπομπών από τα ΜΜΕ και δημιουργούν κλίμα που δυσχεραίνει τη νηφάλια και δημοκρατική πορεία προς τις εκλογές».
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: