Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Süddeutsche Zeitung: Ο κ. Τσίπρας χαμογελά, η χώρα καταρρέει


Ο προεκλογικός αγώνας στην Ελλάδα, η επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη στις πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ αλλά και η πορεία του ελληνικού τουρισμού, τα θέματα της σημερινής επισκόπησης.

«Φλας και μπλακάουτ» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στη Süddeutsche Zeitung που σημειώνει ότι «την ώρα που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαμογελά στις κάμερες, βέβαιος για τη νίκη του, η Ελλάδα διαλύεται». Η εφημερίδα αναφέρεται καταρχήν στη συνάντηση του Α. Τσίπρα με τους πρέσβεις του G20 σημειώνοντας: «Όπου κι αν εμφανιστεί ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει το χαμόγελο της νίκης, λες και έχει κερδίσει ήδη τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Και οι διπλωμάτες που υπηρετούν στην Αθήνα πήραν τώρα μια γεύση της αυτοπεποίθησης του 37χρονου, ο οποίος υποστηρίζει ότι μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ακόμη κι αν καταργήσει τους όρους των πιστωτών. (…) Στην εξωτερική πολιτική ο Τσίπρας δεν επιδεικνύει την ίδια επαναστατική διάθεση, όπως είπαν συμμετέχοντες μετά την 90λεπτη συνάντηση. (…) Η Ελλάδα έχει όμως πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Γιατί την ώρα που ο ανερχόμενος Τσίπρας – το κόμμα του οποίου μάχεται για πρώτη φορά για την πρώτη θέση- χαμογελά σε κάθε κάμερα, η χώρα καταρρέει (…)».

«Φλας και μπλακάουτ»

Η εφημερίδα αναφέρεται στη συνέχεια στους χιλιάδες απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τον κίνδυνο «να κλείσουν σύντομα φώτα και κλιματιστικά στην Ελλάδα», στα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τη φαρμακοβιομηχανία και τους φαρμακοποιούς και τα σοβαρότατα προβλήματα που προκλήθηκαν για τους ασθενείς. «Είναι μια πρόγευση», γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη υψηλόβαθμο αξιωματούχο στην Αθήνα, «για όσα ενδέχεται να απειλήσουν τη χώρα αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου σε περίπτωση που ΕΕ και ΔΝΤ αρνηθούν την καταβολή της επόμενης δόσης. (…) Την ίδια ώρα τόσο οι συντηρητικοί όσο και το ΠΑΣΟΚ αρχίζουν και αποστασιοποιούνται από τις συμφωνίες με την ΕΕ και το ΔΝΤ τις οποίες υπέγραψαν». Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχεια στις προεκλογικές υποσχέσεις των κομμάτων αλλά και στις διαφωνίες που προέκυψαν αναφορικά με την τηλεοπτική μονομαχία μεταξύ Σαμαρά και Τσίπρα. «Το μόνο στο οποίο είχαν συμφωνήσει προηγουμένως οι αντιμαχόμενες πλευρές, είναι να μην καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τη Χρυσή Αυγή. Μετά το χθεσινό περιστατικό, αυτό ισχύει μάλλον για όλα τα κόμματα».

Στην επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη στις πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ αναφέρεται σύντομο σχόλιο της Welt. «Όποιος θεωρούσε την ελληνική πολιτική ούτως ή άλλως χαοτική μπορεί να αισθάνεται επιβεβαιωμένος. (…) Η πραγματική αποστολή του Κασιδιάρη, ως εκπροσώπου του κόμματός του, είναι να φροντίσει για ένα καλό ίματζ των ακροδεξιών».

Δεν μπορούν ή δεν θέλουν;

«Σαμαράς, Τσίπρας, Βενιζέλος – οι πρωταγωνιστές των ελληνικών κομμάτων» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην Hamburger Abendblatt που σημειώνει: «Μόνος του κανείς δεν είναι αρκετά δυνατός για να αντιμετωπίσει την κρίση στην Ελλάδα, αλλά να συνεργαστούν είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν». Η εφημερίδα παρουσιάζει στη συνέχεια σύντομα πορτρέτα των τριών πολιτικών δίνοντας στον καθένα έναν χαρακτηρισμό. «Ο άνθρωπος που εμμένει στις απόψεις του» γράφει για τον Αντώνη Σαμαρά. «Από ηγετικό στέλεχος του μαθητικού κινήματος, πρωθυπουργός;» διερωτάται η εφημερίδα για τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ για τον Ευάγγελο Βενιζέλο επισημαίνει: «ένας άνθρωπος της πράξης παλεύει για την πολιτική επιβίωση».

Οι Γερμανοί αποφεύγουν την Ελλάδα

Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στις τελευταίες εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ΣΕΤΕ για την πορεία του ελληνικού τουρισμού την τρέχουσα χρονιά υπό τον τίτλο: «Οι γερμανοί τουρίστες αποφεύγουν τα ταξίδια προς την Ελλάδα».

«Δηλητήριο για τον κλάδο συνιστά κυρίως η πολιτική αβεβαιότητα. Πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, οι οποίες ενδέχεται, όπως υποστηρίζουν πολλοί, να κρίνουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, οι τουρίστες είναι συγκρατημένοι με τις κρατήσεις τους. Αυτό ισχύει κυρίως για τους τουρίστες από τη Γερμανία, που είναι οι σημαντικότεροι πελάτες για την Ελλάδα. Την περασμένη χρονιά ήταν 2,2 εκατομμύρια Γερμανοί πελάτες. Πολλοί από αυτούς δεν θα έρθουν ξανά αυτή τη χρονιά, προτιμώντας να λιαστούν σε Ισπανία και Τουρκία».

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: