Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

"Αντίδοτο" στη κόπωση ο σίδηρος


Ελβετοί ερευνητές συμπέραναν ότι τα συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κούρασης των γυναικών, ακόμη και αν δεν έχουν διαγνωσθεί με σιδηροπενική αναιμία.

Σήμερα, η έλλειψη σιδήρου αποτελεί την πιο κοινή αιτία αναιμίας που προκαλεί αδυναμία και κόπωση. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 198 γυναίκες και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου, ο σίδηρος μπορεί να φανεί χρήσιμος και σε γυναίκες με οριακά χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Επιπλέον, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η κούραση έχει πολλούς παράγοντες και πως η κατάχρηση του σιδήρου μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό με σοβαρές επιπτώσεις, όπως η ανεπάρκεια ζωτικών οργάνων. Ωστόσο, στις γυναίκες με αδικαιολόγητη κούραση η ανεπάρκεια σιδήρου πρέπει να εξετάζεται ως πιθανό αίτιο.

Η έρευνα διεξήχθη σε 198 γυναίκες 18-53 ετών που ανέφεραν ότι ένιωθαν έντονη κόπωση χωρίς να έχουν διαγνωσθεί με κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Στις μισές δόθηκαν 80 mg σιδήρου την ημέρα και στις άλλες μισές εικονικά χάπια ζάχαρης.

Δώδεκα εβδομάδες μετά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην ομάδα των γυναικών που έπαιρναν τα χάπια σιδήρου τα ποσοστά της κόπωσης μειώθηκαν κατά 50%.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: