Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Reuters: Η Ισπανία καταφεύγει σε Ευρωπαϊκή βοήθεια


Αίτημα για Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αναμένεται να υποβάλλει η Ισπανία κατά τη διάρκεια του ερχόμενου Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, γινόμενη η τέταρτη χώρα της ευρωζώνης που επιζητά βοήθεια έπειτα από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, οι υπουργοί Οικονομικών των 17 κρατών μελών της νομισματικής ένωσης (Eurogroup) θα συμμετάσχουν σε τηλεδιάσκεψη το Σάββατο, 9 Ιουνίου, προκείμενου να συζητήσουν το αίτημα της Μαδρίτης.

«Η ανακοίνωση αναμένεται το απόγευμα του Σαββάτου», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο εν λόγω πληροφοριοδότης.

«Η κυβέρνηση της Ισπανίας συνειδητοποίησε την σοβαρότητα του προβλήματός τους», σχολίασε από την πλευρά του ένας ανώτερος γερμανός αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι τυχόν συμφωνία για παροχή βοήθειας στην Ισπανία πρέπει να προηγηθεί των ελληνικών εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι σε περίπτωση που η Ισπανία ακολουθήσει το δρόμο των υπόλοιπων υπερχρεωμένων χωρών, καταφεύγοντας στην Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, τα δανειζόμενα κεφάλαια θα διοχετευτούν πρωτίστως στις παραπαίουσες ισπανικές τράπεζες, και δεν θα αποκλείσουν την ιβηρική χώρα από τις αγορές.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, οι πολιτικοί όροι που θα συνοδεύσουν την παροχή βοήθειας ενδέχεται να μην είναι ιδιαίτερα αυστηροί, δεδομένων των μέτρων λιτότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη νομοθετηθεί από την Μαδρίτη.

Οι πληροφορίες περί αιτήματος για διάσωση της Ισπανίας έρχονται στον απόηχο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά τρεις βαθμίδες από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, εχθές, 7 Ιουνίου.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: