Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

5 λόγοι γιατί η Ελλάδα δεν πρόκειται να φύγει από το ευρώ


Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα τηλεδιάσκεψη χθες το πρωί, η Credit Suisse έθεσε τα προβλήματα που χρειάζονται να επιδιορθωθούν στην Ευρώπη καθώς και τις προοπτικές της, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα δεν βγαίνει από το ευρώ.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά πως η κρίση είναι πιθανό να βαθύνει πριν αναγκάσει τους χαράσσοντες πολιτική να κάνουν αυτό που χρειάζεται, και παρουσιάζει τα πιθανά σενάρια για την Ευρώπη, με 80% πιθανότητες το ευρώ να...
 παραμείνει στη σημερινή του μορφή, δηλαδή με την Ελλάδα μέσα.


Όπως επισημαίνει η Credit Suisse, υπάρχουν τέσσερα σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν μέχρι το τέλος του έτους. Η πιθανότητα μίας Grexit παραμένει μόνο 20% και (άρα) η πιθανότητα ότι η ζώνη ευρώ θα παραμένει στη σημερινή της μορφή φτάνει το 80%:


•Έτσι, σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η ευρωζώνη μένει ως έχει (80% πιθανότητα).

•Το δεύτερο σενάριο θέλει την Ελλάδα να βγαίνει από τη ζώνη του ευρώ, χωρίς πλήρη διάλυση του ευρωπαϊκού μπλοκ (10% πιθανότητα).

•Στο τρίτο σενάριο, η Ελλάδα και μία ή δύο άλλες χώρες της ευρωζώνης εγκαταλείπουν το ευρώ (λιγότερο από 1% πιθανότητα).

•Και τέταρτον, καταλήγουμε σε πλήρη διάλυση της ζώνης του ευρώ (10% πιθανότητα).

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα να φύγει από το μπλοκ, για πέντε λόγους:



1.Η έξοδος της Ελλάδας θα έχει ένα πολύ υψηλό κόστος για την χώρα: το ΑΕΠ θα μειωθεί περαιτέρω κατά 10% και ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί 30%.

2. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το 80% των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στην ευρω-ζώνη.

3.Ο ευρωπαϊκός πυρήνας θα βρεθεί αντιμέτωπος με άμεσες ζημιές ύψους 220 δις. ευρώ (και το έμμεσο κόστος θα είναι σαφώς υψηλότερο).

4.Μια ελληνική έξοδος θα οδηγήσει σε φυγή καταθέσεων ύψους 1,4 τρις ευρώ από την περιφέρεια και ίσως μέχρι και 1,8 τρις ευρώ συνολικά, αναγκάζοντας αμέσως ένα τεράστιο LTRO ύψους 2 τρις ευρώ, εγγύηση των καταθέσεων από την ΕΚΤ και έλεγχο των κεφαλαίων.

5.Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο πυρήνας της Ευρώπης μαλακώνει ήδη τη στάση του σε ορισμένα από τα στοιχεία που απαιτούνται για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην ευρωζώνη.



Όπως σημειώνει ο οίκος στην τηλεδιάσκεψη, επίσης, υπάρχουν πέντε μεγάλα εμπόδια που πρέπει να εξεταστούν για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης, από τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί μόλις τα δύο και για τα υπόλοιπα έχει αρχίσει ήδη και γίνεται σημαντική πρόοδος:


1.Η επιστροφή στην ανάπτυξη. Σε κάποιο βαθμό αυτό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα. Με την ανάπτυξη, η δημοσιονομική… αριθμητική γίνεται πιο βιώσιμη και η πολιτική βούληση να δεχτεί τον πόνο της αναδιάρθρωσης, γίνεται πιο υποφερτή (αν και σαφώς κάποιος πόνος είναι αναγκαίος για να αναγκάσει την αναδιάρθρωση).

2.Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην περιφέρεια. Ο καθαρός δανεισμός της οικονομίας στο σύνολό της είναι πιο σημαντικό, σύμφωνα με την άποψη του οίκου, από τον καθαρό δανεισμό του δημόσιου τομέα. Με βάση τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες η Credit Suisse ανησυχεί πως μία πτώση της τάξης του το 3% έως και 12% στους μισθούς θα χρειαστεί για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών, αλλά με τους μισθούς να αποτελούν το μισό του ονομαστικού ΑΕΠ, αυτό με τη σειρά του κάνει χειρότερες τις προοπτικές ανάπτυξης.

3.Τα θέματα φερεγγυότητας πρέπει να αντιμετωπιστούν (Ελλάδα και Πορτογαλία).

4.Δημιουργία ενός τείχους προστασίας για τους φερέγγυους (γίνεται σιγά-σιγά).

5.Και αμοιβαιότητα του χρέους. Η αμοιβαιότητα θα λειτουργήσει, επειδή σε μέσο όρο η Ευρώπη έχει χαμηλότερο δημόσιο χρέος και δημοσιονομικά ελλείμματα από ότι οι ΗΠΑ. Το πρόβλημα είναι η κατανομή του χρέους και όχι το ποσό του χρέους.
kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: