Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Κύπρος: Σοβαρή πιθανότητα να απευθυνθούμε στο Μηχανισμό Στήριξης


Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η Κύπρος να απευθυνθεί στο Μηχανισμό Στήριξης, παραδέχθηκε την Τρίτη ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης, διευκρινίζοντας ότι αν τελικά κάτι τέτοιο υλοποιηθεί, θα γίνει για στήριξη του τραπεζικού συστήματος και όχι για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα κοινωνικά ισορροπημένα, πρόσθεσε, «που θα δίδουν και μια προοπτική ανάπτυξης στην κυπριακή οικονομία».


Ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι αναπτύσσεται μια παραφιλολογία σε σχέση με τα μέτρα που θα λάβει η κυπριακή κυβέρνηση, με στόχο όπως είπε, να προκαλέσουν πανικό για να εξωθήσουν την κυβέρνηση στη λήψη αντιλαϊκών και επιβλαβών μέτρων.

Τα μέτρα, πρόσθεσε, δεν πρέπει να ακολουθούν την λογική των συνεχών περικοπών και της λιτότητας που θα οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο οικονομικής ύφεσης, όπως έχει συμβεί στην Ελλάδα και αλλού. Τα όποια μέτρα πρέπει να σέβονται τον κοινωνικό διάλογο.

Η Κυβέρνηση θα πάρει μέτρα, τόνισε ο Χρ. Χριστοφίδης, αλλά μέτρα κοινωνικά ισορροπημένα. Μέτρα που θα δίνουν και μια προοπτική ανάπτυξης στην κυπριακή οικονομία.

«Αποκοπές μισθών, κατάργηση της ΑΤΑ, αποκοπή των συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις και κατάργηση κοινωνικών παροχών, σίγουρα δεν θα περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης.

«Η Κύπρος δεν θα απευθυνθεί στο Μηχανισμό γιατί θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 2.5 ή 3.0%, το οποίο βρίσκεται μάλιστα εντός των κριτηρίων του Μάαστριχτ. Εάν τελικά απευθυνθούμε στο Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο, θα είναι για τη στήριξη του Τραπεζικού μας συστήματος» δήλωσε ο κύπριος αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση, τόνισε, με πολλή σοβαρότητα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η υπερβολική έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και την ελληνική οικονομία. «Σε αυτή την προσπάθεια χρειάζεται η συμβολή όλων, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες».

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: