Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Το τέλμα του πολιτικού συστήματος


Στην Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων όταν παρακολουθούμε ένα ποδόσφαιρικό αγώνα γινόμαστε όλοι προπονητές. Αντιστοίχως στην πολιτική ο καθένας πιστεύει πως αυτός έχει την ορθή λύση για τα προβλήματα του τόπου και πως αυτός κατέχει τη μια και μοναδική αλήθεια για το καλό της χώρας. Ο καθένας είναι γεννημένος ηγέτης,αρχηγός και πρωτοπόρος. Ειδικά τώρα στη δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα όλοι οι πολιτικοί της χώρας διαφωνούν μεταξύ τους για το ποια θα είναι η καταλληλότερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα λοιπόν ήρθε και η δημιουργία του νέου κόμματος της κ.Ντόρας Μπακογιάννη, της ''Δημοκρατικής Συμμαχίας''.
Παρουσιάζοντας τις αξίες του κόμματος, η κ.Μπακογιάννη τόνισε ότι πρωταρχική αξία του κινήματος θα είναι η ελευθερία και η πίστη στην ισονομία των πολιτών.
"Δεν δεχόμαστε καμία διάκριση μεταξύ των πολιτών, αγωνιζόμαστε για την ελευθερία του Έλληνα από την ανάγκη".
Στη συνέχει αναφέρθηκε στη Δικαιοσύνη και την Ασφάλεια, σημειώνοντας ότι είναι έννοιες αλληλένδετες με την ελευθερία.
"Η Δημοκρατική Συμμαχία, έχει έναν ξεκάθαρο σκοπό. Να δημιουργήσει ένα κύμα σαρωτικών αλλαγών στη λειτουργία του κράτους και στο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης".
Τόνισε ακόμα ότι το νέο κόμμα θα είναι ενάντια στην υψηλή φορολογία και θα υποστηρίξει τη φορολογική δικαιοσύνη, με προστασία των ασθενέστερων.
Προσωπική άποψη είναι πως τα έχουμε ξανακούσει όλα αυτά κυρίως από τα κόμματα εξουσίας. Το γεγονός που προκαλεί προβληματισμό όμως είναι το τέλμα στο οποίο έχει βυθιστεί το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Ο κατακερματισμός του ο οποίος ξεκίνησε από την Αριστερά φτάνει σήμερα μέχρι το άλλο άκρο της πολιτικής σκηνής,τη Δεξιά.
Για τη διάλυση της ελληνικής αριστεράς έχουν ειπωθεί πάρα πολλά που δεν έχει νόημα να επαναλάβουμε εδώ.Αξίζει να σημειωθεί όμως πως η διάσπαση της Αριστεράς σε μικρότερα κομμάτια έχει λογική εξήγηση: Οι αιώνιες διαφωνίες του ελληνικού αριστερού κινήματος και τα όσα επακολούθησαν από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και μετά, μπορούν σε μεγάλο βαθμό να δικαιολογήσουν τις διαφωνίες μεταξύ των αριστερών παρατάξεων. Σίγουρα μεγάλο ρόλο έπαιξε και η νοοτροπία του Έλληνα πως αυτός έχει πάντα δίκιο ενώ οι άλλοι άδικο και πως αυτός είναι καλύτερος από τους άλλους και καταλληλότερος για να διαχειριστεί κάποια ζητήματα. έτσι βλέπουμε σήμερα τον κ. Αλαβάνο να ηγείται δικής του πολιτικής προσπάθειας,τον κ.Κουβέλη της ''Δημοκρατικής Αριστεράς'' ,τον κ. Τσίπρα του Συνασπισμού και φυσικά την κ.Παπαρήγα του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ενώ όμως η Αριστερά έχει πολιτικό άλλοθι για την διάσπαση της η Δεξιά δεν έχει κανένα.Η Ν.Δ. του κ.Αντώνη Σαμαρά είναι ένα δεξιό κόμμα,ο ΛΑ.Ο.Σ. του κ.Γιώργου Καρατζαφέρη είναι ένα δεξιό κόμμα με εθνικιστικές κορώνες ενώ το κόμμα της κ.Μπακογιάννη είναι ένα δεξιό κόμμα με ένα πιο φιλολαικό πρόσωπο.Το γιατί αυτά τα τρία κόμματα δεν μπορούν να συνυπάρξουν αφού ουσιαστικά πρεσβεύουν τα ίδια βρίσκει την απάντηση του, στη νοοτροπία του Έλληνα που αναφέραμε παραπάνω.Οι συνεχείς διαφωνίες και το δόγμα ότι ''εγώ έχω πάντα δίκιο'' όπως και το ότι ''δεν το κάνεις σωστά,άσε να το κάνω εγώ καλύτερα που ξέρω ποιο είναι το σωστό'' είναι η απάντηση στο γιατί το ελληνικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται διασπασμένο σε χίλια κομμάτια.Η λέξη ''ενότητα'' είναι άγνωστη στον Έλληνα και στην ελληνική πολιτική σκηνή.Από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους οι Έλληνες δεν ενώθηκαν ποτέ πραγματικά. Ακόμα και όταν το έκαναν μετά από λίγο διαφώνησαν πάλι και χωρίστηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα επιδιώκοντας να υπερισχύσουν στους πρωην συμμάχους τους.
Είναι πια οφθαλμοφανές πως το ελληνικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε αδιέξοδο.Μένει να δούμε εαν θα τα καταφέρει να ανακάμψει και να ανταποκριθεί στις δυσκολίες των καιρών ή αν ο λαός το απορρίψει ολοκληρωτικά και στραφεί σε άλλους τρόπους διαχείρισης της ζωής του.

Επιμέλεια : Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος
Πηγή : news247.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η "Δημοκρατική Συμμαχία" της κ. Μπακογιάννη, είναι σαν το ξαναζεσταμένο φαΐ εστιατορίου..ξέρουν τί είναι, τι περιέχει και ότι έχει αλλάξει προς το χειρότερο..με μια λέξη έχει μπαγιατεύσει!Το αστείο είναι οτι μας το πασάρουν σαν κάτι νέο και φρέσκο! Προσωπικά δε μου κάνουν έκπληξη τέτοιες κινήσεις, το κάθε άλλο. Αυτό όμως που δε χωράει ο νους μου και εδώ θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, είναι οτι ο Έλληνας δεν έχει ενότητα.Δεν ξέρω..ίσως δεν έχουμε πατώσει αληθινά, ίσως έχει ακόμη πιο κάτω και πρέπει να γλείψουμε τον πάτο, μπας και ξυπνήσουμε και πάψουμε να σφαζόμαστε σαν τα κοκόρια και επιτέλους κοιτάξουμε τί μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί. Στην τελική έχουμε τις ίδιες ανάγκες,δικαιώματα,θέλω κ.α. πολλά, γιατί ν' αφήνουμε ταμπέλες να μας χωρίζουν;Είμαι πεπεισμένη πως ο δρόμος που έχουμε πάρει οδηγεί σε αδιέξοδο και πως θα φτάσουμε κάποια στιγμή να ξεπουλήσουμε κάθε τι ελληνικό που μας έχει απομείνει (και δε το λέω καθόλου εθνικιστικά αυτό).Δεν περιμένω σίγουρα "ο λαός να βγεί με τα κουμπούρια στους δρόμους".Ίσως θα ήθελα απλά να "ξεκολλήσει" , να "ξεφανατικοποιηθεί", να ανοίξει τα μάτια και να δεί τα πράγματα πιο καθαρά. Μήπως τελικά η ενότητα της αριστεράς να ήταν μια λύση;Μήπως θα άλλαζε κάτι; Το σίγουρο είναι οτι ΠΡΕΠΕΙ ν' αλλάξουμε τα πράγματα γιατί χανόμαστε...

Ελένη