Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

Το αποκαλυπτικό site  Wikileaks έχει δώσει και παλαιότερα δείγματα γραφής, με τις αποκαλύψεις φωτογραφιών, αναφορών και επίσημων απόρρητων εγγράφων, κυρίως του αμερικανικού στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας. Τώρα όμως «υπόσχεται» να προχωρήσει στην μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων πληροφοριών  στη σύγχρονη ιστορία.
Συνοπτικά τα περιεχόμενα  των εγγράφων αυτών αναφέρονται  στη διεθνή τρομοκρατία, στα πεπραγμένα ξένων ηγετών και στην γεωπολιτική  κατάσταση ανά τον κόσμο, ιδιαίτερα όμως στις χώρες που κατέχουν πυρηνικά. Από την «ενημέρωση» δεν ξεφεύγει κανείς. Ούτε καν οι φίλοι και σύμμαχοι των ΗΠΑ. Απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας και ανώτερων διπλωματικών υπαλλήλων των αμερικανικών πρεσβειών ανά τον κόσμο, 250.000 απόρρητα έγγραφα, αποκαλύψεις για τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων και τις σχέσεις τους με χώρες συμμάχους ή χρηματοδότες των ΗΠΑ. Κι ένας κατώτερος αξιωματικός που στοχοποιείται ως το «βαθύ λαρύγγι», ως ο άνθρωπος που τροφοδότησε τον ιδρυτή και τα μέλη του site Wikileaks με τα έγγραφα που θα μπορούσαν να τρελάνουν τους υπευθύνους των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ.
Γιατί το Κατάρ για παράδειγμα θεωρείται ως η πιο φίλα διακείμενη προς τις ΗΠΑ χώρα του αραβικού κόσμου και είναι η βάση για την αμερικανική παρουσία στην περιοχή. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους Αμερικανούς στρατιωτικούς αναλυτές να εκφράζουν ανησυχίες για την απροθυμία της κυβέρνησης του κρατιδίου να λάβει σοβαρά μέτρα κατά των τρομοκρατών που εδρεύουν στο έδαφός του! Στο ίδιο έγγραφο ονοματίζονται συγκεκριμένοι Σαουδάραβες επιχειρηματίες και σεϊχηδες ως μεγάλοι χρηματοδότες της Αλ Κάιντα!

Σε άλλο έγγραφο περιγράφεται η αποτυχημένη προσπάθεια, το 2007, των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να αφαιρέσουν από ένα Πακιστανικό εργαστήριο ερευνών μια μεγάλη ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Το πιο ανατριχιαστικό όλων – δεδομένης και της χρονικής συγκυρίας που βλέπει το φως της δημοσιότητας – είναι το έγγραφο εκείνο με το οποίο ο Αμερικανός πρέσβης στη Σεούλ, ήδη από το Φεβρουάριο, ενημερώνει τις αμερικανικές αρχές στην Ουάσινγκτον για την πιθανότητα έντασης στην κορεατική χερσόνησο. Εκεί περιγράφονται και πιθανά σενάρια, όπως αυτό της κατάρρευσης της Βόρειας Κορέας λόγω οικονομικών προβλημάτων και της ταυτόχρονης «προσέγγισης» της Κίνας, ίσως και με οικονομικά/εμπορικά ανταλλάγματα, ώστε να μην εναντιωθεί στην προοπτική σύστασης μιας ενιαίας, ενωμένης Κορέας!

Επιμέλεια: Δημήτρης Γαρουφάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: