Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΔΥΟ ΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΟΥΝ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Σε αναβρασμό βρίσκεται ολόκληρη η πόλη της Λάρισας, καθώς τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν, σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, πολύκροτες δίκες, για τις οποίες έχει εκφραστεί σωρεία αντιδράσεων.
Η πρώτη από αυτές ξεκινά την πρώτη μέρα του Δεκέμβρη και αφορά τους τέσσερις νεαρούς φοιτητές, αποκαλούμενους και "Ρομπέν των σούπερ-μάρκετ",οι οποίοι εισέρχονταν σε σούπερ μάρκετ και άρπαζαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, μοιράζοντάς τα σε πολίτες στο δρόμο. Η δεύτερη, και πιο επίφοβη, ως προς την πιθανότητα επεισοδιακών διαμαρτυριών, άρχεται στις 9 του μήνα και αφορά τους 11 ανηλίκους που συνελήφθησαν για συμμετοχή στα επεισόδια του Δεκέμβρη του 2008, μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι εν λόγω ανήλικοι κυριολεκτικά τυλίχθηκαν σε μία κόλλα χαρτι και παραπέμπονται στη δίκη με τον νέο "τρομονόμο", καθώς οι ενέργειές τους θεωρήθηκαν δυνάμει τρομοκρατικής ομάδας, ο οποίος προβλέπει εξοντωτικές ποινές, σε βαθμό κακουργήματος. Το γεγονός απασχόλησε επί μακρόν τα εγχώρια ΜΜΕ, τα οποία αναμένεται να σπεύσουν στη Λάρισα για την κάλυψη του γεγονότος, που θεωρείται μείζονος ηθικής και πολιτικής σημασίας, καθώς ενδεχόμενη καταδικαστική απόφαση, θα αποτελεί δυνάμει δεδικασμένο για κάθε είδους διαδηλώσεις, και θα θέσει εν κινδύνω το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δικαίωμα του συνέρχεσθαι.
Εν τω μεταξύ, με αφορμή τις επικείμενες δίκες, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης από περίπου 1500 άτομα, τα οποία απαιτούν μετατροπές των κατηγοριών επί το επιεικέστερον, όπως συνέβη και με άλλους οκτώ συλληφθέντες για τα ίδια γεγονότα. Οι τοπικές αρχές εκφράζουν έντονους φόβους για την πρόκληση επεισοδίων κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των δικών. Το ενδιαφέρον, λοιπόν, στρέφεται στη θεσσαλική πόλη για τις επόμενες μέρες. Ας ελπίσουμε ότι οι όποιες διαμαρτυρίες θα εκφραστούν ειρηνικά και κυρίως ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της, απερίσπαστη από εξωτερικές πιέσεις, αναγνωρίζοντας το πραγματικό μέγεθος και βαρύτητα των τελεσθεισών πράξεων και όχι το τεχνηέντως μεγεθυμμένο και παρουσιαζόμενο, πράξεων πραγματικής διαμαρτυρίας, οργής και συμπαράστασης προς τον χειμαζόμενο πλησίον, αποδεικνύοντας πως είναι τυφλή στην κυριολεξία...

Επιμέλεια: Μιχάλης Χορευτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: