Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΡΤΕΛ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΕ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΟΥΝΕΛ

 
Τούνελ μήκους 700 μέτρων, εξοπλισμένο με συστήματα φωτισμού, εξαερισμού και σιδηροτροχιές για τη μεταφορά φορτίων κάτω από τα σύνορα Μεξικού- ΗΠΑ ανακάλυψαν Αμερικανοί και Μεξικανοί αστυνομικοί προχωρώντας στην κατάσχεση πάνω από 20 τόνους μαριχουάνας, αξίας 20 εκατ. δολαρίων.
Τουλάχιστον οκτώ άτομα συνελήφθησαν, οι τρεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο επικεφαλής της έρευνας στην πλευρά των ΗΠΑ, Μιγκέλ Ουνσουέτα, υποστήριξε πως αυτή η ανακάλυψη καταδεικνύει την απελπισία των καρτέλ μπροστά στην αυξημένη ασφάλεια των συνόρων. Η στοά είχε δύο εισόδους στην πλευρά των ΗΠΑ, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων, στο βιομηχανικό σύμπλεγμα Οτάι Μέσα, στο νότιο τμήμα του Σαν Ντιέγκο. Στο ίδιο σημείο είχε εντοπιστεί άλλον ένα μεγάλο τούνελ πριν από τρεις εβδομάδες, όπως ανέφερε η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η στοά ανακλύφθηκε την Πέμπτη, όταν αστυνομικοί εντόπισαν ένα ύποπτο όχημα κοντά στην έξοδο και το παρακολούθησαν. Στην πλευρά του Μεξικού η στοά κατέληγε στην Τιχουάνα, σε ένα σπίτι από πηλό που διέθετε μεγάλο γκαράζ, ώστε να αποθηκεύονται ναρκωτικά που μεταφέρονταν με τρέιλερ. Η στοά βρισκόταν σε βάθος 12 μέτρων και περνούσε κάτω από μια εταιρία και από έναν δρόμο προς τα σύνορα.

Τον Οκτώβριο, ο στρατός στο Μεξικό είχε κάνει την μεγαλύτερη κατάσχεση μαριχουάνας στην ιστορία της κεντροαμερικανικής χώρας (134 τόνους) ενώ στις 4 Νοεμβρίου η αστυνομία σε ΗΠΑ και Μεξικό κατάσχεσε 30 τόνους μαριχουάνας, 26 απο τους οποίους βρέθηκαν στην πλευρά των ΗΠΑ, ποσότητα η οποία θεωρείται ρεκόρ για τα δεδομένα.

Επιμέλεια: Δημήτρης Γαρουφάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: