Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΑΪΤΗ:ΔΡΑΜΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ


Παρωδία χαρακτήρισαν τις διεξαχθείσες εκλογές στην πολύπαθη Αϊτή 13 από τους συνολικά 19 υποψηφίους για την προεδρία της χώρας. Συγκεκριμένα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που διεξήγαγαν πρίν ακόμη κλείσουν οι κάλπες, οι υποψήφιοι κατήγγειλαν τον απερχόμενο πρόεδρο Ρενέ Πρεβάλ για νοθεία, υπέρ του εκλεκτού του υποψηφίου, με τον οποίο διατηρεί σχέση η κόρη του, Ζουντ Σελεστίν.
Τις καταγγελίες πυροδότησαν οι ελλείψεις ψηφοδελτίων πολλών υποψηφίων στα εκλογικά κέντρα και η διαγραφή χιλιάδων ψηφοφόρων από τους εκλογικούς καταλόγους, Η δημιουργηθείσα ένταση και οι πολιτικές ρήξεις που αυτή επιφέρει, πλήττει έτι περαιτέρω τη χειμαζόμενη χώρα, η οποία μετά τον περσινό ισοπεδωτικό σεισμό, έχει να αντιμετωπίσει και το κύμα χολέρας, που πλήττει τους καταυλισμούς των σεισμοπαθών, οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα πριν την εξέγερση.
Η επιδημία έχει κοστίσει τη ζωή σε 1600 ανθρώπους, με τους συγγενείς τους να καταγγέλλουν τους κυανόκρανους του ΟΗΕ ως φορείς και μεταδότες της νόσου. Η κατάσταση βέβαια στους καταυλισμούς των σεισμοπαθών είναι απελπιστική, καθώς το 90% του ποσού της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν έφτασε ποτέ στην κατεστραμμένη χώρα. Ο δυναμιτισμός του πολιτικού κλίματος, και οι συγκρούσεις που πρόκειται να επακολουθήσουν, δείχνει να δίνει το τελειωτικό χτύπημα σε μία χώρα, που μοιάζει αφημένη στην τύχη της. Ξεχασμένη από Θεό και ανθρώπους και με τη σωτηρία να μη φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα...

Επιμέλεια: Μιχάλης Χορευτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: