Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΝΗΣΙ:ΜΟΔΑ Η ΤΟΠΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ;;;


Aποτελεί πλέον κοινό τόπο για όλους. "Το νησί" αποτελεί το γεγονός της χρονιάς. Ειδικά σε μία τηλεόραση χειμαζόμενη, και βαρέως τραυματισμένη από την οικονομική κρίση, που έχει καταλήξει έρμαιο των realities και λοιπών σκουπιδοπρογραμμάτων, αυτοανακυκλώνοντας από το πρωί ως το βράδυ τον ίδιο της τον εαυτό, η σειρά του Μέγκα ήρθε ως μάννα εξ ουρανού. Και η δυναμική της απεικονίζεται και από το γεγονός ότι αποτελεί καθημερινό θέμα συζήτησης παντού, ενώ τα νούμερα τηλεθέασης είναι πραγματικά θηριώδη.

'Οντας εκ πεποιθήσεως αρνητικός σε κάθε είδους νέα μόδα και μανία, ήμουν αρχικά επιφυλακτικός απέναντι στο πολυδιαφημισμένο project, καθώς ως γέννημα θρέμμα Κρητικός, ήμουν πλήρως ενημερωμένος, όπως και όλοι οι συντοπίντες μου για τα όσα πραγματικά συνέβαιναν στη Σπιναλόγκα, και έτσι ήμουν ιδιαίτερα καχύποπτος στο πώς θα παρουσιαστεί ένα μέρος έστω της ιστορίας της σε ένα τηλεοπτικό προϊόν. Μετά την παρακολούθηση, διαπίστωσα ότι πρόκειται πράγματι για ένα υψηλότατου ειπέδου παραγωγή, εξαιρετική για τα ελληνικά δεδομένα, με ατμοσφαιρική σκηνόθεσία, σημαντικότατες και κυρίως όχι ψεύτικες ερμηνείες, πιστή ανάπλαση των χώρων της εποχής με έμφαση στη λεπτομέρεια, και το κυριότερο, που λίγοι φαίνεται να πρόσεξαν, είμαι ωστόσο πεπεισμένος ότι εκεί οφείλεται σε μέγιστο ποσοστό η επιτυχία της σειράς:η πραγαμτικά εκπηκτική, διεθνών προδιαγραφών, φωτογραφία!Μία φωτογραφία η οποία σε μαγνητίζει προς τα τεκταινόμενα στης σιράς, μεταφέρει άμεσα το νοσηρό κλίμα της εποχής, και υποβάλλει άμεσα στον θεατή εικόνες και συναισθήματ, συνοδευόμενη από μία τέλεια προσαρμοσμένη μουσική επένδυση.

Η σειρά καθεαυτή, λοιπόν, δεν έχει πολλά ελαττώματα, που θα μπορούσε να της προσάψει κανείς. Η βασική μου διαφωνία έγκειται στη μαζικότητα της προβολής και στη μανία που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη Σπιναλόγκα και τους χανσενικούς. Αφιερώματα επί αφιερωμάτων ολημερίς και ολοβραδίς στα κανάλια, με κάθε σχετικοάσχετο να παρελαύνει και να λέει το μακρύ του και το κοντό του, και αναλύσεις επί αναλύσεων από το πρωί μέχρι το βράδυ για το "νησί των καταραμένων", με τους τρομακτικούς τίτλους και τις μουσικές ταινιών τρόμου να διαδέχονται η μία την άλλη. Μία κατάσταση η οποία αποκαλύπτει τη γύμνια και την ένδεια της ελληνικής τηλεόρασης, η οποία βρήκε στο "Νησί" την κολυμβήθρα του Σιλωάμ, που θα την αναβαπτίσει σε τόπο ποιοτικής ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Στοιχηματίζω, δε, ότι αποτέλεσμα της υπερπροβολής αυτής, θα είναι η μαζική προσέλευση ορδών τουριστών το επόμενο καλοκαίρι στην Κρήτη, που μόνο αποτέλεσμα θα έχει την τουριστοποίηση και καταστροφή εν τέλει μίας πανέμορφης περιοχής, η οποία θα έπρεπε να είναι τόπος προσκυνήματος και όχι μοδάτων διακοπών. Διότι η Σπιναλόγκα αποτελεί έναν τόπο μαρτυρίου. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ας το έχουν αυτό υπ' όψιν οι υεύθυνοι των καναλιών, και ας είναι πιο προσεκτικοί στην προβολή του εν λόγω ζητήματος...

Επιμέλεια:Μιχάλης Χορευτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: