Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΑΤΤΙΚΗ Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ


Aπελπιστική τείνει να γίνει η κατάσταση με τα συσσωρευμένα σκουπίδια στους δρόμους της Αττικής. Για δωδέκατη συνεχή ημέρα, τα απορρίμματα συνεχίζουν να σχηματίζουν μικρά βουνά στις γειτονιές του Λεκανοπεδίου, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η υπολειτουργία της χωματερής της Φυλής, σε μόλις 11 ώρες ημερησίως, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό πρόβλημα, το οποίο εκκινεί από την απόλυση 100 συμβασιούχων εργαζομένων της χωματερής.
Η προσφυγή τους με την οποία ζητούν την παραμονή τους στην εργασία τους εκδικάζεται στις 6 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, τα απορριμματοφόρα θα συνεχίσουν να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων έξω από τη χωματερή και να περιμένουν έως και 10 ώρες(!) προκειμένου να ξεφορτώσουν. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος, καθημερινά μαζεύονται περί τους 6000 τόνους σκουπιδιών, από τους οποίους αποκομίζονται περίπου οι μισοί. Αν προσθέσουμε σε αυτούς τους δεκάδες χιλιάδες τόνους που έχουν συσσωρευτεί από την πενθήμερη απεργία των συνεργείων καθαριότητας των δήμων, τότε μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί όλο το Λεκανοπέδιο έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης.
Το έχουμε ξαναγράψει και θα το ξαναγράφουμε. Χώρα η οποία, εν έτει 2010, δεν έχει λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που παράγει, δεν μπορεί να λέγεται ευρωπαϊκή ή προηγμένη, παρά μόνο κατ' ευφημισμόν. Αυτό που σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου έχει λυθεί εδώ και δεκαετίες, εδώ έχει τραπεί σε "καυτή πατάτα", την οποία καμία μεταπολιτευτική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να ακουμπήσει. Βάζοντας σε δεύτερη μοίρα, προφανώς, την υγεία των πολιτών της και εξωθώντας την κατάσταση με τους άμοιρους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τις χωματερές στα άκρα. Εν τω μεταξύ, τα σκουπίδια θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται...

Επιμέλεια: Μιχάλης Χορευτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: