Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΚΡΑΥΓΕΣ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Με καζάνι που βράζει μοιάζουν οι ελληνικές φυλακές, εν όψει της έναρξης των κινητοποιήσεων των κρατουμένων τη Δευτέρα. Για πρώτη φορά, οι κρατούμενοι επέτυχαν τη συνεννόηση μεταξύ τους κι έτσι, σε λίγες ώρες, αρχίζουν από κοινού οι κινητοποιήσεις τους, οι οποίες σε πρώτη φάση θα λάβουν τη μορφή αποχής από το συσσίτιο, για να φτάσουν μέχρι και απεργία πείνας εν συνεχεία.
Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των κρατουμένων είναι η απαίτηση για καλύτερες συνθήκες κράτησης, καθώς είναι γνωστές σε όλους οι τριτοκοσμικές εικόνες των ελληνικών φυλακών, οι οποίες ενώ δύνανται να φιλοξενήσουν περί τους 9000 κρατούμενους, ο πληθυσμός τους αυτή τη στιγμή ξεπερνά τα 12000 άτομα! Άλλα αιτήματα έχουν να κάνουν με τη μείωση των ανωτάτων ορίων ποινών, την ευεργετικότερη διάσταση στην αναστολή εκτέλεσής τους, την άμεση αποφυλάκιση των βαρέως ασθενούντων κρατουμένων, την κατάργηση των φυλακών ενηλίκων και άλλα.
Οι κρατούμενοι χαρακτηρίζουν "ημίμετρα" τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του αρμοδίου Υπουργείου Δικαιοσύνης και καλούν τον Υπουργό να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να δοθούν πραγματικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, δηλώνουν αποφασισμένοι για αγώνα μέχρις εσχάτων. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να μην κωφεύσει στις κραυγές απόγνωσης χιλιάδων ατόμων, που ζούν υπό τραγικές συνθήκες σε άθλια σωφρονιστικά καταστήματα. Οφείλει να μεριμνήσει ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των κρατουμένων, και οι επιβαλλόμενες σε αυτούς ποινές να συνδεθούν με τον σωφρονιστικό και όχι τον τιμωρητικό χαρακτήρα τους. Γιατί η εικόνα των φυλακών μιας κοινωνίας, δείχνει πολλά για τον ίδιο τον πολιτισμό της κοινωνίας αυτής, και η σημερινή εικόνα κάθε άλλο παρά τιμητική είναι για όλους εμάς...

Επιμέλεια: Μιχάλης Χορευτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: