Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Στροφή στη νομιμότητα

Σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία, καθώς το εκτός νόμου βάσκικο κόμμα ''Μπατασούνα'' αποφάσισε τη δημιουργία ενός άλλου κόμματος στο οποίο θα μετέχει, κόμμα το οποίο θα καταδικάζει απερίφραστα τη βία.

Στην Ισπανία συνυπάρχουν πολλές διαφορετικές εθνότητες όπως οι Καταλανοί και οι Βάσκοι π.χ. ,οι οποίες εκφράζονται από πολιτικά κόμματα που έχουν θέσει ως στόχο τους την αυτονομία ή ακόμα και την ανεξαρτησία των περιοχών τους,από το Ισπανικό κράτος.Το ''Μπατασούνα'' θεωρείται ως το πολιτικό σκέλος της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ η οποία με βομιστικές και άλλες ενέργειες έχει προκαλέσει εκατόμβη θυμάτων σε πόλεις της χώρας.
Η κυβέρνηση Θαπατέρο διέκοψε κάθε μορφής διάλογο τόσο με την ΕΤΑ όσο και τους εκπροσώπους του Μπατασούνα το 2006, όταν η βασκική οργάνωση παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί, με τη βομβιστική επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαδρίτης.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο η οργάνωση ανήγγειλε τερματισμό των επιθέσεων, κάτι που η κυβέρνηση της Ισπανίας αντιμετώπισε με σκεπτικισμό, αξιώνοντας τον πλήρη αφοπλισμό της οργάνωσης.
Το πρώτο βήμα γίνεται λοιπόν με την εξαγγελία των Βάσκων αυτονομιστών για τη δημιουργία ενός κόμματος που θα καταδικάζει -για πρώτη φορά- τη βία. Μένει να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια...

Επιμέλεια : Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος
(Με στοιχεία από : kathimerini.gr και tovima.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: