Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Συναγερμός για πλαστά χαρτονομίσματα και κέρματα του ευρώ

    Ως τώρα, οι παραχαράκτες προσπαθούσαν  να «σπρώξουν» στην αγορά πλαστά  χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας,  κυρίως των 50 ευρώ… Όμως, τα  πρόσφατα κρούσματα στην Πάτρα  και τα Τρίκαλα, όπου εμφανίστηκαν παραχαραγμένα χαρτονομίσματα μικρής αξίας –κυρίως των πέντε ευρώ- αλλά και κίβδηλα… νομίσματα, έχουν σημάνει συναγερμό στις αρχές!


     Ένας  τυχαίος έλεγχος από άνδρες  της ΕΛ.ΑΣ. σε αυτοκίνητο που  οδηγούσε ένας 32χρονος στην Πάτρα,  αποκάλυψε ότι η αγορά έχει γεμίσει με πλαστά χαρτονομίσματα, ακόμα και της μικρότερης αξίας. Ο συγκεκριμένος άνδρας που φυσικά συνελήφθη, είχε στο αυτοκίνητό του 46 πλαστά χαρτονομίσματα των πέντε ευρώ και ένα των 10! Ήδη, μάλιστα, καταγγέλθηκαν τα πρώτα κρούσματα εξαπάτησης καταστηματαρχών με τέτοιου είδους «πέτσινα» χαρτονομίσματα. Ο 32χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πατρών, ενώ η Ασφάλεια συνεχίζει τις έρευνες για να εξακριβώσει αν αναπαρήγαγε ο ίδιος τα πλαστά χαρτονομίσματα ή τα προμηθεύτηκε από άλλον και από ποιον.

    Την ίδια  ώρα, πλαστά χαρτονομίσματα των πέντε ευρώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην αγορά των Τρικάλων, όπου όμως κάνουν… θραύση τα κάλπικα κέρματα του ενός και των δύο ευρώ! Οι διακινητές τους προτιμούν να τα διοχετεύουν στις λαϊκές αγορές, όπου οι συναλλαγές γίνονται πολύ βιαστικά, ενώ οι πωλητές δεν διαθέτουν συσκευές ανίχνευσης πλαστότητας. Τα κέρματα είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς έχουν το ίδιο βάρος με τα γνήσια και, λόγω της μικρής τους αξίας, κανείς δεν σκέφτεται να τα ελέγξει.


επιμέλεια:Δημήτρης Μαρμαρινός
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: