Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Αύξηση της αυτοαπασχόλησης στην Κούβα

Προβαίνει σε μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση του προέδρου Ραούλ Κάστρο


Μεταξύ των βασικών μέτρων των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, είναι η αύξηση της αυτοαπασχόλησης, στην Κούβα.
Τον Οκτώβριο η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την κατάργηση περισσότερων από 500.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα και προκειμένου να αντιμετωπίσει  τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης, αποφάσισε να διευκολύνει την αυτοαπασχόληση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Granma, το σύνολο των 83.403 ανθρώπων που πήραν άδειες ή που περιμένουν να αποκτήσουν, το 68% αφορά ανέργους, το 16% εργαζομένους και το 15% συνταξιούχους.
Οι αρχές εκτιμούν ότι 1,8 εκ. άνθρωποι περίπου, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα ενταχθούν στον ιδιωτικό τομέα. Ήδη οι πρώτες μικροεπιχειρήσεις έχουν αρχίσει να ''ξεφυτρώνουν'' τις τελευταίες εβδομάδες σε διάφορες πόλεις της Κούβας.΄
Παλαιότερα, γύρω στα 1990, μια παρόμοια προσπάθεια για αδειοδότηση σε μικρές επιχειρήσεις, εγκαταλείφθηκε. Έως και σήμερα, το 95% της οικονομικής δραστηριότητας βρίσκεται στα χέρια του κράτους. Αυτό που τονίζεται βέβαια σήμερα, είναι ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να "αναβαθμιστεί " το σοσιαλιστικό σύστημα και να μην εγκαταλειφθεί, όπως είχε γίνει στο παρελθόν.
 
Επιμέλεια : Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: