Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Πρόσκληση του Ιράν στους διπλωμάτες της ΙΑΕΑ

Το Ιράν προσκάλεσε πρεσβευτές χωρών της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία), της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ομάδας των Αδεσμεύτων να επισκεφθούν ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι της αδεσμεύτων χωρών και της Ομάδας 5+1 προσεκλήθησαν να επισκεφθούν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις», δήλωσε ο Ραμίν Μεχμανπαράστρ κατά τη διάρκεια της τακτικής εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί πριν από τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης στο τέλος Ιανουαρίου ανάμεσα στο Ιράν και την Ομάδα 5+1 και η πρόσκληση αποτελεί «μία ακόμη κίνηση καλής θέλησης» στο πλαίσιο της συνεργασίας ανάμεσα στο Ιράν και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας, εξήγησε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι ο κατάλογος των προσκεκλημένων χωρών θα δοθεί προσεχώς στη δημοσιότητα. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν οι ΗΠΑ περιλαμβάνονται στις προσκεκλημένες χώρες.
Οι χώρες της Ομάδας 5+1 και το Ιράν συναντήθηκαν στις 6 και 7 Δεκεμβρίου στη Γενεύη για να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, οι οποίες έχουν διακοπεί εδώ και 14 μήνες και αποφάσισαν να συνεχίσουν τον διάλογο στο τέλος του Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.
Ανώτατος αξιωματούχος του Ιράν εξέφρασε στο τέλος Δεκεμβρίου την αισιοδοξία του για τις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης: «Πιστεύουμε ότι μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για την επίλυση προβλημάτων», δήλωσε ο Αλί Μπαγερί, αναπληρωτής του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν Σαΐντ Τζαλίλι.

Αναδημοσίευση ρεπορταζ από : kathimerini.gr
Επιμέλεια : Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: