Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Το... θεότρελο «πράσινο» 2010!

Η Αστυλογία συνεχίζει τις ανασκοπήσεις του 2010 με τον Παναθηναϊκό, λόγω της κατάκτησης του νταμπλ. Ωστόσο, αυτό που μένει πλέον στους φίλους της ομάδας είναι πικρή γεύση από τη χρονιά που τελείωσε!



Νταμπλ, φιέστα, μπουζούκια, πανηγυρισμοί λύτρωσης έξι χρόνια μετά. Τραγελαφικές καταστάσεις, κρίσιμα ΔΣ με μίνι συλλαλητήρια από τον κόσμο, ατάκες περί «Τιτανικού», Κωνσταντόπουλος, επιστροφή Πατέρα, ανακοίνωση δωρεάς Τζίγκερ, deal με Βγενόπουλο, come back Νικόλα Πατέρα. Και ξανά φτου κι απ' την αρχή. Τέλος ο Πατέρας, λακίζει ο «Βγενό», φεύγει ο Αντωνίου, ο κόσμος κάνει ντου στο ΟΑΚΑ για να την «πέσει» σε μία ομάδα που δεν βλέπεται, ομοβροντίες Νιόπλια και... άδειασμα σε Φρέιτας. 

Όποιος πει ότι το 2010 δεν ήταν μια «γεμάτη» χρονιά για τον Παναθηναϊκό θα είναι ψεύτης. Και τι δεν έζησε αυτή η ομάδα φέτος! Το ζήτημα είναι πως αν και οι Πράσινοι πήραν το νταμπλ, η γεύση που αφήνει η χρονιά που έφυγε είναι πικρή. Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται. 

Το μπάχαλο στα διοικητικά του πολυμετοχικού, τα παιχνίδια στην πλάτη της ομάδας και οι ψεύτικες υποσχέσεις σε συνδυασμό με την τραγική εικόνα στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, έχουν κάνει τις ωραίες στιγμές του Μαΐου να μοιάζουν με ανάμνηση πολύ μακρινή. Εξάλλου, το τελευταίο εξάμηνο είναι πραγματικά... καταστροφικό σε όλα τα επίπεδα. Ακέφαλος ξανά διοικητικά, με ένα κάρο προβλήματα αγωνιστικά, ο Παναθηναϊκός ζητά από το 2011 πάνω απ' όλα ηρεμία, σταθερότητα και ενότητα. Λέξεις, οι οποίες στο «πράσινο» λεξιλόγιο πολύ απλά δεν υπάρχουν.

Τι έφερε: Πρωτάθλημα και κύπελλο. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Τζιμπρίλ Σισέ που αποτέλεσε το Α και το Ω της ομάδας που έκανε το νταμπλ, ο 
Παναθηναϊκός επέστρεψε μετά το 2004 στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι η πολυμετοχικότητα πέτυχε τον στόχο της και οι Πράσινοι έγιναν ξανά κυρίαρχοι.

Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τον επικό αποκλεισμό της Ρόμα στο Europa League με δύο «τριάρες» σε Αθήνα και Ρώμη, έπειτα από συγκλονιστικά παιχνίδια και εμφανίσεις που μόνο ο «πρέσβης» μπορεί να προσφέρει.

Τι δεν έφερε:
 Διοικητική ηρεμία. Σταθερότητα. Ενότητα. Μέχρι τον Μάιο ο 
Παναθηναϊκός, με τον Νικόλα Πατέρα στην προεδρία, έδειχνε να έχει εξασφαλίσει το μέλλον του. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, όμως, με τις κινήσεις του αποφάσισε να χαλάσει την πετυχημένη... συνταγή. Τον Σεπτέμβρη στο ιστορικό ραντεβού στο Σύνταγμα, Πατέρας, Βγενόπουλος και Τζίγκερ τα βρίσκουν στην απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου και λίγο αργότερα γίνεται γνωστό πως ο Τζίγκερ δωρίζει το 25%! Επιστρέφει ο Πατέρας και με... προίκα τα 30.000 διαρκείας το μέλλον φάνταζει ευοίωνο! Μια συμφωνία που στα ... λόγια θα γινόταν πραγματικότητα στις αρχές Γενάρη.
Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, όμως, ο Νικόλας Πατέρας παραιτείται, ο Ανδρέας Βγενόπουλος χωρίς εξηγήσεις ανακοινώνει πως δεν ασχολείται άλλο με τον Παναθηναϊκό και οι Πράσινοι μένουν ξανά χωρίς πρόεδρο. Και κανείς δεν θέλει να αναλάβει! Μπάχαλο σε απλά ελληνικά.

Ποιον έφερε: Τον Ζεσουάλδο Φερέιρα. Ο Πορτογάλος τεχνικός αντικατέστησε τον Νίκο Νιόπλια και αυτή τη στιγμή είναι ο μοναδικός στον οποίο μπορεί να ελπίζει ο  
Παναθηναϊκός για βελτίωση της ομάδας. Στον πρώτο του μήνα στην Παιανία δούλεψε πολύ στην τακτική και τη φυσική κατάσταση, έκανε όμως και πολλά πειράματα που κόστισαν. Το 2010 τον έκανε πιο σοφό για την ομάδα, την οποία έχει αναλάβει με στόχο να μετατρέψει την «καμένη γη» που παρέλαβε, σε κανονική ομάδα.

Ποιον δεν έφερε: Τον Ανδρέα Βγενόπουλο στο κουμάντο της ΠΑΕ. Ο Μr. Mig, τον οποίο ο κόσμος είχε πιστέψει, βλέποντας έναν άνθρωπο με όραμα για την αγαπημένη τους ομάδα, αποδείχθηκε κατώτερος των δικών του υποσχέσεων. Με επικοινωνιακά τρικ πάντα δυνατός, αλλά επί της ουσίας ΤΙΠΟΤΑ! Την έκανε με... ελαφρά πηδηματάκια πριν από δέκα μέρες και ενώ έπρεπε να ολοκληρώσει μια συμφωνία που έμοιαζε τυπική διαδικασία.

Ποιον έδιωξε: Τον Νίκο Νιόπλια. Τον «προπονητή του νταμπλ» όπως αρέσκεται να δηλώνει. Ακόμη και σε αυτό, ακόμη και στο τέλος ενός τεχνικού που ευθυνόταν για την αποκρουστική εικόνα του Παναθηναϊκού, το όλο θέμα έγινε... σίριαλ! Παραίτηση μέσω της τηλεόρασης στο Παγκρήτιο μετά την τεσσάρα στον Εργοτέλη, την οποία ανακάλεσε έπειτα από μισή ώρα, καθώς μεταπείστηκε από τον Νικόλα Πατέρα. Η κατάσταση, όμως, ήταν μη αναστρέψιμη και μετά την γκέλα κόντρα στη Λάρισα, ο Πατέρας έβαλε τέλος στη συνεργασία με τον Κοζανίτη τεχνικό.

Έναν άνθρωπο που με τη σωστή διαχείριση βοήθησε την ομάδα που δούλεψε ο Τεν Κάτε, να φτάσει στο νταμπλ. Μέχρι εκεί όμως. Για εκείνον κλείνει η χρονιά με μια συνέντευξη... ποταμό, με την οποία έβαλε ακόμη μια «μαχαιριά» στον πληγωμένο Παναθηναϊκό. Αχρείαστη.

Πάμε στην αντίστροφη μέτρηση:

5: Θα ξεκινήσουμε το κλασικό, μέρες που είναι, «5, 4, 3, 2, 1» με το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό... ανέκδοτο της χρονιάς. Νίκος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος του Παναθηναϊκού! «Ο Γιάννης έχει βρει πρόσωπο κοινής αποδοχής», έλεγαν το καλοκαίρι οι γύρω από τον Βαρδινογιάννη. Και είχαν δίκιο. Πιο κοινής αποδοχής δεν μπορούσε να είναι ο παλαίμαχος πολιτικός. Εξάλλου δεν υπήρχε άνθρωπος που να ασχολείται με αυτή την ομάδα και να μην έπεσε κάτω από τα γέλια. Τι θα θυμόμαστε από την τρίμηνη παρουσία του; Μοναχά τον απίστευτα ξύλινο λόγο του αλλά και το μπέρδεμα στις πρώτες του δηλώσεις. Όπως και να το κάνουμε, άλλο  
Παναθηναϊκός και άλλο... Συνασπισμός. Επιλογή-μνημείο!

4:
 Επειδή, όπου να'ναι θα έρθει ο Άγιος Βασίλης, καλό θα ήταν να ασχοληθούμε λίγο και με... δώρα. Σαν και αυτά που αντάλλαξαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού στην Παιανία λίγο πριν φύγουν για την εξαήμερη άδεια των Χριστουγέννων. Πάμε να θυμηθούμε τις επιλογές που μόνο χαμόγελα έφεραν στα «δύσκολα» αποδυτήρια της Παιανίας.
Ζυγαριά στον «υπέρβαρο» Σιμάο, καθρεφτάκι της Μπάρμπι στον Γκαρσία για να βγάζει τα φρύδια του και να περιποιείται τα μαλλιά του, δημητριακά στον «καλοφαγά» Πλεσί, τέσσερις μπάλες στον... ατομιστή Σεμπάστιαν Λέτο, ένα χάμστερ στον Γιώργο Καραγκούνη μέσα σε τσαντάκι! Ένας πίνακας στον Λάζαρο με την επιγραφή «ταπεινότητα», μια γραβάτα στον πάντα καλοντυμένο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ.  

3: Η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου. Το γκολ. 3 δευτερόλεπτα στην αντίστροφη μέτρηση. Ας θυμηθούμε τα τρία γκολ του 2010 που θα μείνουν ανεξίτηλα στις καρδιές των οπαδών του Παναθηναϊκού. Ξεκινάμε από το πιο πρόσφατο, αυτό του Τζιμπρίλ Σισέ στον Ολυμπιακό με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι. Σφράγισε μια επική ανατροπή σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ και έδωσε τη νίκη σε ντέρμπι «αιωνίων» ύστερα από τρία χρόνια.
Σεμπάστιαν Λέτο. Βολίδα, δύο γκελ στο έδαφος και... γκολ! Το κύπελλο στο Τριφύλλι, καθώς το τέρμα του Αργεντινού στον τελικό κυπέλλου με τον Άρη έφτανε και περίσσευε.
Κλείνοντας, δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τη... σφραγίδα τίτλου από τον Λουκά Βύντρα στην Τρίπολη! Γκολ... χρυσάφι και η κούπα ξανά στα πράσινα!

2: Πραγματικός ηγέτης. Υπόδειγμα. Τζιμπρίλιαντ, κυρίες και κύριοι, για να μη μακρηγορούμε. Ο Γάλλος... φονιάς, ο Τζιμπρίλ Σισέ θύμισε σε όλους τους Παναθηναϊκού τι θα πει να έχεις στράικερ που κάνει τη διαφορά. Έκλεισε τη σεζόν 2009-2010 με 29 «παστέλια», οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στο νταμπλ. Φέτος έχει κρατήσει μόνος του την ομάδα... ζωντανή στο κυνήγι της κορυφής με 13 γκολ. Έχει βγει μπροστά στα δύσκολα, έχει απίστευτη σχέση με τον κόσμο. Μακάρι για το ελληνικό ποδόσφαιρο πάνω απ' όλα, αλλά φυσικά και για τους οπαδούς των Πρασίνων το 2011 να μην είναι η χρονιά κατά την οποία θα αποχαιρετίσει τη χώρα μας.

1: Ας κάνουμε το «1», όχι απλά το τελευταίο δευτερόλεπτο του 2010, αλλά το υψηλότερο σκαλί ενός βάθρου. Εκεί, στη θέση 1 βρίσκονται αυτοί οι 30.091 που το καλοκαίρι έκλεισαν θέση για το ΟΑΚΑ. Οι απλοί οπαδοί που έδειξαν τη συμπαράστασή τους στην ομάδα, έστω και αν από αυτά που βλέπουμε φέτος τα... κλαίνε τα λεφτά τους! Πανέλληνιο ρεκόρ στη διάθεση εισιτηρίων διαρκείας, αξεπέραστος αριθμός για οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα.

Επιμέλεια: Δημήτρης Μαρμαρινός

πηγή:gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: