Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Μια.. Εθνική Χρονιά

Το 2010 θα μπορούσε να θεωρηθεί η χρονιά της Εθνικής ομάδας, καθώς πολύ σημαντικά γεγονότα στιγμάτισαν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας. H Aστυλογία σας θυμίζει…



Και μόνο η συμμετοχή της Ελλάδας σε Παγκόσμιο Κύπελλο για δεύτερη φορά στην ιστορία της αποτελεί από μόνο του τεράστια επιτυχία. Το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής ήταν ένα στοίχημα για τον Ότο Ρεχάγκελ και τους παίκτες του, αφού η πρώτη της συμμετοχή το 1994 δεν άφησε τις καλύτερες αναμνήσεις. Μετά το τέλος της διοργάνωσης ένα μεγάλο κεφάλαιο έκλεισε για την Εθνική με την αποχώρηση του Ότο Ρεχάγκελ από τον πάγκο και παράλληλα άνοιξε ένα νέο με την πρόσληψη του Φερνάντο Σάντος. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα γεγονότα που σημάδεψαν την Εθνική το 2010.

Τι έφερε το 2010: Η χρονιά που φεύγει είναι σίγουρα μία από τις σπουδαιότερες στην ιστορία της Εθνικής, ίσως η δεύτερη σημαντικότερη μετά το 2004 και την κατάκτηση του EURO στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Η ομάδα του Ρεχάγκελ έδωσε το «παρών» για δεύτερη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Μάλιστα, η μοίρα τής έφερε στο δρόμο της δύο χώρες που είχε αντιμετωπίσει και το 1994, τις Αργεντινή και Νιγηρία, ενώ τη θέση της Βουλγαρίας πήρε η Νότιος Κορέα. Μαζί με τη συμμετοχή στη διοργάνωση της Νότιας Αφρικής, ήρθε η πρώτη νίκη σε Παγκόσμιο Κύπελλο επί της Νιγηρίας καθώς και τα πρώτα γκολ (Σαλπιγγίδης, Τοροσίδης) απέναντι στην αφρικάνική ομάδα.

Τι δεν έφερε το 2010: Αν κάτι έλειψε από την Εθνική το 2010 είναι σίγουρα η ηρεμία. Ειδικά μετά τις υποχρεώσεις της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο και κυρίως μετά την αποχώρηση του Ότο Ρεχάγκελ άρχισαν να βγαίνουν στο προσκήνιο τα προβλήματα στα αποδυτήρια και στις σχέσεις μεταξύ των διεθνών παικτών. Κάτι τέτοιο είχε ως συνέπεια την αποχώρηση σημαντικών ποδοσφαιριστών από το ομοσπονδιακό συγκρότημα. Την αρχή έκανε ο Σωτήρης Κυργιάκος για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι Γιάννης Αμανατίδης και Φάνης Γκέκας. Μάλιστα, οι δύο «Γερμανοί» άφησαν αιχμές για τη συμπεριφορά κάποιων συμπαικτών τους με αποτέλεσμα να χαλάσει το κλίμα, το οποίο το 2004 είχε συμβάλει στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική επιτυχία της Ελλάδας με την κατάκτηση του EURO.

Ποιον έφερε το 2010: Τον Αύγουστο του 2010, ο Φερνάντο Σάντος ανέλαβε το δύσκολο έργο να διαδεχθεί τον Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο της Ελλάδας. Έπειτα από τρεις σεζόν στον ΠΑΟΚ, τον οποίο κατάφερε στο πρωτάθλημα 2009-10 να τον οδηγήσει στη δεύτερη θέση, ο Πορτογάλος τεχνικός ανακοίνωσε ότι θα απέχει από τους πάγκους για να ξεκουραστεί. Τελικά το τέλος της θητείας του Ρεχάγκελ και η πρόταση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ήταν κίνητρο για αυτόν και άνοιξε το δρόμο για την πρόσληψή του στην Εθνική ομάδα. Έτσι, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ από τον Αύγουστο ο Σάντος είναι ο νέος τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας.

Ποιον δεν έφερε το 2010: Αυτός που έλειψε από την Εθνική ομάδα και θα λείψει και στο μέλλον είναι ο Γιάννης Αμανατίδης. Ο 29χρονος άσος της Άιντραχτ Φρανκφούρτης έχασε όλη την περυσινή σεζόν εξαιτίας ενός τραυματισμού, ο οποίος του στέρησε τη συμμετοχή του στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής. Σχεδόν ένα μήνα μετά το τέλος της διοργάνωσης ο Έλληνας άσος ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας της ομάδας του την απόφασή του να μην αγωνιστεί ξανά με τα γαλανόλευκα, αφήνοντας αιχμές για διάφορες καταστάσεις μέσα στην ομάδα. 

Ποιον έδιωξε το 2010: Σε αυτή την κατηγορία δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Ότο Ρεχάγκελ. Ποιος φανταζόταν το 2001 όταν και ανέλαβε τις τύχες της Εθνικής ομάδας ότι θα έμενε στο τιμόνι της για σχεδόν μία δεκαετία οδηγώντας της σε δύο ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (2004, 2008) και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο (2010). Και ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι το 2004 θα έφτανε στην κορυφή της Ευρώπης με την Ελλάδα! Το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής ήταν το κύκνειο άσμα του Γερμανού στον πάγκο της χώρας μας. Λίγο μετά το τέλος της διοργάνωσης αποφάσισε να αποχωρήσει με το κεφάλι ψηλά, καταφέρνοντας να μείνει χαραγμένος στη μνήμη των Ελλήνων ως «Ρεχακλής».

Τα 5 σημαντικότερα γεγονότα

5. Η πρόσληψη του Φερνάντο Σάντος
4. Η αποχώρηση του Ότο Ρεχάγκελ
3. Το πρώτο γκολ σε Μουντιάλ (του Σαλπιγγίδη απέναντι στη Νιγηρία)
2. Η πρώτη νίκη σε Μουντιάλ απέναντι στη Νιγηρία
1. Η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής



Πηγή : gazzetta.gr
επιμέλεια: Δημήτρης Μαρμαρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια: