Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Ξανθιά ή Μελαχρινή ;;

Το σύνηθες ερώτημα για τους λάτρεις τη μπύρας, δεν είναι άλλο απ' το ποια να προτιμήσουν, μαύρη ή ξανθιά; Οι απόψεις και οι προτιμήσεις ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά όπως αναφέρει το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής, και οι δύο είναι εξίσου καλές πηγές φυλικού οξέος και βιταμινών συμπλέγματος Β, καθώς και άλλων μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Μια λεπτομέρεια όμως διόλου ασήμαντη, η οποία θα δώσει χαρά σε εκατομμύρια "μπυρολάτρεις", είναι η συμβολή και των δύο ειδών, για την καλή υγεία της καρδιάς και των αγγείων, καθώς περιέχονται σ' αυτές σημαντικότατα αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως είναι η ρεσβερατρόλη και η τυροσόλη. 
Η θερμοκρασία στην οποία εκτίθεται η βύνη, είναι ο κύριος παράγοντας απ' τον οποίο εξαρτάται το χρώμα της μπύρας, χωρίς όμως να παρουσιάζονται αλλαγές στη θρεπτική της αξία. Οι "μαύρες", οι "μελαχρινές" ή όπως αλλιώς αποκαλούνται οι σκουρόχρωμες μπύρες, αποκτούν το χρώμα τους λόγω του ότι οι παραγωγοί τους πριν προχωρήσουν στη ζυθοποίηση, τους καβουρντίζουν το βυνοποιημένο κριθάρι.
Στο εμπόριο, υπάρχει πλήθος διαφορετικών ποικιλιών, αλλά στην τελική, η επιλογή γίνεται καθαρά με την προσωπική προτίμηση γεύσης του καθενός. 

Πηγή : in.gr
Επιμέλεια : Χρυσόστομος Βουλγαρόπουλος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπύρα να' ναι κι ό,τι να' ναι!!! ;p
Ορίστε..αυτά θα έπρεπε να βλέπει η μάνα μου που τσίριζε ότι θα γίνω αλκοολικιά! Αφού κυρία μου (θα της πω..όχι γιατί θέλει να τ' ακούσει..) η μπυρίτσα ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ!! Δε το λέω εγώ..κοτζαμάν επιστήμονες το λένε! Λες να μην ξέρουν τη δουλειά τους? Ε?
Βέβαια τώρα πια το' χω κόψει, αλλά και πάλι θα της το πώ..έτσι για το γαμώτο!!
Ελένη